Uusille kokeilijoille ensimmäinen tunti on maksuton, tervetuloa! Täältä löydät vastaukset useimpiin kysymyksiin.

1. Mistä saan tietoa Papagaion toiminnasta?
Papagaion nettisivujen lisäksi sambakoulullamme on käytössä postituslista, jolla jaetaan ajankohtaista tietoa harrastustoiminnastamme. Se on tarkoitettu kaikille sambakoulun jäsenille. Listalle pääset lähettämällä vapaamuotoisen viestin osoitteeseen tiedotus (at) papagaio.fi. Viestisi ohjautuu listan ylläpitäjille.

2. Mitä eroa on samballa ja salsalla?
Kyseessä on kahden eri maan musiikkiperinteitä: samban kotimaa on Brasilia, kun taas salsan juuret ovat Kuubassa.

3. Minkälaiset kengät sambatanssitunneilla pitää olla?
Aerobic-lenkkarit käyvät aluksi vallan mainiosti, mutta jatkossa useimmat hankkivat ensin matalakorkoiset korkokengät. Esim. Fredrikinkatu 25:stä löytyy Footlight, josta saa Capezion tanssikenkiä erilaisilla koroilla. Alkuun ei suositella raskaita tolppakenkiä, sillä niillä on vaikea löytää kaunis kevyt liikekieli. Sambaan soveltuvia kenkiä saa myös monesta eri nettikaupasta sekä sambatarvikkeiden verkkokirpputoreilta.

4. Minkälaisissa treenivaatteissa kannattaa tulla?
Normaalit liikkumiseen tarkoitetut varusteet käyvät hyvin. Venyttelyihin kannattaa olla ylimääräinen lämmin paita, sillä ilmastointi tekee salin paikka paikoin kylmäksi.

5. Voiko aloittaa kesken kauden?
Jos sinulla on tanssikokemusta ja nappaat nopeasti liikkeitä, voit toki tulla testaamaan, miltä tuntuu. Samban perusliikkeet käydään aina noin 4-8 ensimmäisen tunnin aikana ja perusaskel näiden jälkeen loppusyksystä, jos siis tulet tiistain Alkeet-tunneille. Alkeet lähtee joulun jälkeen alusta perusteista. Tunneille voi tulla mukaan kokeilemaan milloin vain eikä tarvitse ilmoittautua etukäteen! Uusille kokeilijoille ensimmäinen tunti on ilmainen.

6. Voiko tulla karnevaaleille, vaikka on aloittanut vasta tammikuussa?
Kyllä voi! Kulkueessa tärkeää ei ole niinkään se, kuinka monta liikettä osaat, vaan esiintyminen. Kaikkien pitää osata laulaa koulumme laulua ja tanssia iloinen ilme kasvoilla, mikä varmasti onnistuu puolen vuoden treenaamisellakin. Karnevaaleille ilmoittaudutaan kunakin vuonna annettuna ajankohtana ja paikat jaetaan näiden ilmoittautumisten mukaisesti, jotta pystymme valmistamaan kaikille osallistujille kulkueasut. Asut tehdään yhdessä talkoilla ja materiaalit niihin varataan ilmoittautumisten mukaisesti.

7. Olen harrastanut muuta tanssia pari vuotta ja kokeillut eri lattareita. Mikä on minulle sopiva taso sambatunneista?
Kannattaa kokeilla sekä keskitaso- että jatkotunteja. Jatkotunnille tulevan pitäisi hallita karnevaalisamban perusaskel, samba no pé, nopeaan karnevaalimusiikin tempoon. Tuntikuvaukset löydät täältä.

8. Voiko vain harrastaa, onko pakko esiintyä?
Voi. Sambaharrastuksessa keikoille osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Karnevaalisamban kaikessa harjoittelussa tosin tähdätään kesällä järjestettäviin sambakarnevaaleihin, jolloin kulkueessa esiintyvät kaikki siihen haluavat. Karnevaaleihin osallistuminen vaatii omaa panostusta puvun valmistamiseen, mutta kulkueen tarjoama elämys on ehdottomasti sen arvoinen!

9. Mistä noita ihania pukuja saa ostaa?
Karnevaalisamba-asuja ei Suomessa voi ostaa kaupasta. Harrastajat ompelevat kaikki puvut itse, mikä tuo oman hauskan lisävivahteensa harrastukseen. Sambaharrastajien keskuudesta saattaa olla toisinaan käytettyjä pukuja kaupan ja lisäksi osa tilaa pukunsa suoraan Riosta tai muualta maailmalta.

10. Miten pääsee esiintymään?
Esiintyviin ryhmiin otetaan uutta väkeä pääsääntöisesti vain alkukaudesta. Ryhmien vetäjät tiedottavat avoimista ovista erikseen sambakoulun postituslistalla, kun uuden koreografian treenaus alkaa. Joillekin, erityisesti kulkuemuotoisille keikoille, ovat kuitenkin kaikki jäsenet tervetulleita. Näistäkin tiedotetaan postituslistalla.

11. Onko kaikkien pakko esiintyä bikineissä?
Bikiniasuissa esiintyvät yleensä vain edistyneemmät tanssijat, muun muassa soolotanssijat eli passistat. Keikoilla mukana on myös muita tanssijoita, joiden asuna ovat peittävämmät mutta vähintään yhtä näyttävät karnevaaliasut.

12. Mitä on samba-reggae?
Samba-reggaen rennonletkeä musiikki tulee Bahiasta, Keski-Brasiliasta, ja se pohjautuu samban, reggaen ja afrikkalaisten tanssien rytmeihin.

13. Miten pääsee soittamaan karnevaaleille tai muihin esityksiin?
Baterian johtaja valitsee keikkakokoonpanoon pääsevät. Pääasiassa vaaditaan riittävää soittotaitoa ja keikkasetin biisien osaamista. Papagaio keikkailee ahkerasti läpi vuoden. Papagaion periaatteena on, että aina esiinnytään elävään musiikkiin. Esiintyvään bateriaan keikoille pääsee osallistumalla ahkerasti jatkobaterian harjoituksiin.