2016

Johdanto aiheeseen

Olympialaiset ovat maailman suurin monilajinen urheilutapahtuma. XXXI olympiadin kisat elikesäolympialaiset järjestetään Rio de Janeirossa 5. – 21.8.2016. Brasilia tulee olemaan ensimmäinen Etelä-Amerikan maa, joka isännöi olympiakisoja, ja ensimmäinen portugalinkielinen isäntämaa. Olympialaiset ovat huikea näytön paikka niin Riolle kuin koko Brasiliallekin, ja taatusti ensi kesän puhutuin ja seuratuin urheiluspektaakkeli.

Kulkueessamme seurataan olympiatulen pitkää matkaa Olympian lehdosta Rion kukkuloiden suojaan, kohdataan olympialaisten värikästä symboliikkaa ja historiaa, urheilun elementit, maine ja kunnia synkkine kääntöpuolineen ja muita kisoihin liittyviä ilmiöitä. Lopuksi pääsemme viettämään suurta urheilun juhlaa kaikkien kansojen kohdatessa Rion auringon alla.

Olympialaiset ovat enemmän kuin urheilukilpailut.

RIOlympia 2016, olkaa hyvät!

Enredo

Olympiakisojen tunnus on olympiarenkaina tunnettu symboli, jonka suunnitteli vuonna 1912 modernin olympialiikkeen perustaja paroni Pierre de Coubertin. Viisi toisiinsa lomittuvaa rengasta symboloi viittä maanosaa ja ihmiskunnan yhteenkuuluvuutta. Antiikin olympialaiset olivat Olympos-vuoren jumalten kunniaksi järjestetyt seremonialliset kisat, mutta nykyaikaisen olympialiikkeen luojat – heidän joukossaan paroni de Coubertin – halusivat järjestää todellisen koko maailman urheilutapahtuman, joka edistäisi maailmanrauhaa ja kansojen lähentymistä toisiinsa. Urheilun katsottiin jalona kilvoitteluna soveltuvan erinomaisesti rauhanomaiseen kansojen yhdistämiseen.

Ensimmäiset nykyaikaiset olympialaiset järjestettiin Ateenassa jo 1894, mutta olympiakisat nousivat koko maailman suosioon ensimmäisen maailmansodan jälkeen, kun rauhanaate oli erittäin ajankohtainen sodan repimässä maailmassa. Antiikin Kreikassa sanottiin sotienkin tauonneen Olympian kisojen ajaksi – mitä on pidetty erityisenä osoituksena urheilun rauhaa edistävästä vaikutuksesta.

Symboliikka ja seremoniat ovat tärkeä osa olympiakisoja – lähes yhtä tärkeitä kuin itse urheilu. Antwerpenin olympialaisissa 1920 vakiintuivat käyttöön olympiarenkaiden lisäksi myös olympialippu ja olympiatuli. Olympiatulen sytyttämiseen huipentuva, antiikin kisojen pitopaikasta liikkeelle lähtevä soihtuviesti järjestettiin ensimmäistä kertaa Berliinin olympialaisten yhteydessä vuonna 1936, korostamaan antiikin perinnön ja nykyajan yhteyttä.

Tulen symboliikka on ikiaikainen. Olympialaisten ajan palava tuli sytytetään erityisin näyttävin menoin Kreikan Olympiassa, erikseen jokaisia kisoja varten. Olympiatuli sytytetään auringon säteistä, ja luovutetaan soihtuviestin aloittavalle juoksijalle. Tuliseremonia kuvaa

meidän aikojemme käsitystä antiikin ylevyydestä valkopukuisine papittarineen – vaikka todelliset antiikin kisat ovat tiettävästi olleet huomattavasti riehakkaampia. Tulta kuljetetaan tarkoin vartioituna tuhansien kilometrien matka kulloiseenkin kisakaupunkiin, eikä se saa matkan aikana sammua. Soihtu kulkee kädestä käteen, ja tulta kantavat niin kuuluisuudet kuin tavalliset kansalaisetkin. Soihtuviesti kuvaa olympian hengen mukaista ihmisten yhteyttä ja jalon sanoman eteenpäin viemistä.

Olympialaisten tunnuslause ”Citius, Altius, Fortius” (Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin) on ollut käytössä kansainvälisen Olympiakomitean perustamisesta vuonna 1894. Latinankielinen motto tiivistää juhlallisesti olympialaisen aatteen urheilusta jalona kilvoitteluna. Antiikin olympialaisissa voittaja sai palkinnokseen kunniaa, ei maallista mammonaa. Nykyaikaisissa olympialaisissa eli pitkään amatööriyden perinne. Vaikka urheilu onkin nykyään ammattimaistunut, olympiavoitto on edelleen kaikista arvokisavoitoista tärkein ja legendaarisin – kunnia koko maailman edessä on korkein tunnustus, jonka urheilija voi saavuttaa.

Voittajan klassinen symboli on kotinos, pyhästä laakeripuusta solmittu seppele. Laakeriseppele on kreikkalaisessa mytologiassa Apollonin – auringon, tiedon ja henkisyyden jumalan symboli – mutta voittajalle sen luovuttaa Nike, siivekäs voiton jumalatar. Mitalit ovat syrjäyttäneet laakeriseppeleet sankarien palkitsemisessa, mutta Nike löytyy edelleen olympiamitalien kääntöpuolelta. Hänen laakeriseppelettä kädessään kantava hahmonsa on painettu mitaleihin vuodesta 1928.

Tulielementin lisäksi urheilussa näkyvät muutkin antiikin klassiset luonnon elementit: Maa symboloi fyysistä voimaa, vesi ketterää nopeutta ja ilma korkeammalle ponnistamista, painovoiman voittamista. Urheilija harjoittelee sinnikkäästi uhmaamaan luonnonlakeja, mikä antaa hänelle mahdollisuuden heittää, hypätä, sukeltaa tai kiitää juoksuradalla pienen hetken tavalla, joka vaikuttaa yli-inhimilliseltä – kunnes kehon ja suorituskyvyn rajat tulevat vastaan.

Oman kehon rajoitusten voittaminen on urheilun syvin ydin. Kaikista selkeimmin ja vaikuttavimmin tämä näkyy paralympialaisten sankareissa. Paralympialaiset ovat kohonneet olympialaisten rinnalle vuosikymmenien aikana, lisäten tietoisuutta ja vähentäen ennakkoluuloja. Paralympialaisten tähdet inspiroivat rohkeudellaan ja osoittavat, että huippu-urheilijoita on monenlaisia, urheilu kuuluu kaikille, ja että suurimmatkin rajoitukset on tehty voitettaviksi.

Ylivoimaisuus kiehtoo mieliä. Olympialaisissa saavutettu maine ja kunnia on aivan erityisen arvokasta olympiakisojen loistokkuuden takia. Olympian sankareista sepitettiin antiikin aikana runoja ja veistettiin kuvapatsaita, nykyaikana heitä palvotaan mediassa miljoonien ihmisten edessä. Jokaisissa olympialaisissa syntyy tähtiä, joista suurimmat jäävät elämään legendoina.

Olympiakisojen historiassa on niin valtavasti unohtumattomia sankareita, että heidän urotekojensa mainitsemiseen ei riittäisi yksi kulkue. Valitsimme siksi vain yhden ajankohtaisen hahmon kuvaamaan koko olympialaista sankariutta ja sen ristiriitaisuutta: Usain Bolt on Rion kisojen odotetuin urheilija, tällä hetkellä voittamatton omassa lajissaan, jota vieläpä pidetään koko kisojen ”kuningaslajina”. Menestyksen odotetaan tuovan lisää menestystä, ja voittamattomana pidetyltä sankarilta odotetaan vielä lisää urotöitä ja kovempia ennätyksiä. Ennakkosuosikin paineet ovat valtavat – maailman silmien edessä ennätysten on murskauduttava, jotta sankarius voi jatkua. Kuka tuulettaa maaliviivalla, kun adrenaliinin täyttämät sekunnit ovat ohi?

Ylivoimaisuuden illuusiolla on sysimusta kääntöpuolensa. Kielletyin keinoin, hinnalla millä hyvänsä menestykseen pyrkiminen – tai oikeastaan moisesta kiinni jääminen – on tahrannut monta loistokasta urheilu-uraa, vienyt lukemattomilta maineen ja terveyden. Doping on vanha ilmiö, mutta meidän aikoinamme siitä on tullut puhtaan urheilun ihanteiden pelottavin vihollinen. Doping-bisneksessä liikkuvat niin suuret rahat, että se houkuttelee monenlaisia hämäräperäisiä valkotakkeja hyötymään urheilijoiden alati kasvavista menestymisen paineista ja kovenevasta kilpailusta.

Olympialaisten kasvaessa mediatapahtumana vuosikymmenten aikana muunkinlaiset markkinamiehet ovat kiinnostuneet maailmanlaajuisen urheiluyleisön huomiosta. Seurauksena on ollut paitsi olympialaisten muuttuminen spektaakkelimaisemmiksi, myös olympia-brändin kaupallistuminen. Olympiarenkailla myydään nykyään kaikkea krääsästä sokerisiin virvoitusjuomiin ja hampurilaisiin, joilla ei ole urheilun tai terveiden elämäntapojenkaan kanssa mitään tekemistä. Se mainostaa, jolla on eniten rahaa – olympiakisojen viralliseksi sponsoriksi kun ei pikkurahalla pääse. Ollaanko jaloista aatteista siirrytty sirkushuveihin ja mammonaan?

Mitä olympialaisilla on annettavaa meille tänä aikana? Varmaankin sitä samaa kuten aina ennenkin: Haluamme edelleen uskoa urheilun ihanteisiin, jaloon kilpailuun ja kansojen yhteyteen. Ennakkoluulot on tehty voitettaviksi, ennätykset kaadettaviksi ja rajat ylitettäviksi. Haluamme eläytyä ja kannustaa sankareitamme. Olympialaiset ovat urheilun juhlaa ja käsin kosketeltavaa jännitystä – finaalin huumaa, voittajien ja häviäjien tunteenpurkauksia. Kun maailman parhaat kisaavat ja antavat kaikkensa, se ei jätä ketään kylmäksi. Olympialaiset ovat tunnetta ja magiaa: Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua.

Kisat alkakoon! Avajaisten tunteikkain ohjelmanumero on osallistujamaiden lippujen ja joukkueiden marssi stadionille. Kulkuetta johtaa Olympialippu, jonka väreissä näkyvät jokaisen maailman kansakunnan lippujen värit.

Olympian kentillä pieni ja suuri kansakunta ovat tasa-arvoisia, osana suurta olympiaperhettä. Oman maan edustusjoukkueeseen valinta on jokaisen urheilijan uran huipentuma ja tähtihetki, tilaisuus tehdä parhaansa oman lipun eteen ja viedä omaa kansaa maailmankartalle. Ystävyydellä ennakkoluulojen voittaminen yhdistää ihmisiä rotuun, kieleen ja kansallisuuteen katsomatta. Aikana, jolloin syrjintä, etniset konfliktit, sodat ja toivottomuus uhkaavat arkea, olympialaiset tuovat maailmaan hieman iloa, rauhan sanomaa ja toivoa paremmasta huomisesta.

Palkinnot, maine ja kunnia odottavat odottavat lajiensa sankareita. Mitalien kimallus inspiroi urheilijoita ylittämään itsensä uudelleen ja uudelleen. Mutta menestystäkin suurempi palkinto on osallistuminen, kuten jo paroni de Coubertin viisaasti lausui. Jokaiset olympialaiset ovat ainutlaatuiset, ja vaikka menestystä ei tulisikaan, jokainen osallistumaan päässyt urheilija varmasti muistaa suuren urheilujuhlan eräänä elämänsä tähtihetkistä. Tähtihetkistä ja suurista tunteista pääsemme myös me penkkiurheilijat osallisiksi!

Rio toivottaa kaikki maailman kansat tervetulleiksi – sydämellisesti kuten vain cariocat osaavat – viettämään suurta urheilun juhlaa trooppisen auringon alla! Nyt on näytön paikka, muito axé!

Kulkuejärjestys

1. Comissão de Frente: Olympiarenkaat

Viisi toisiinsa ketjuksi lomittuvaa rengasta ja niiden värit symboloivat viittä maanosaa ja ihmiskunnan yhteenkuuluvuutta, mutta myös urheilun viittä klassista ihannetta: Oma- aloitteisuus, sitkeys, tehokkuus, täydellisyyden tavoittelu ja vaaran halveksunta.

2. Mestre-Sala & Porta-Bandeira ja Lipun suojelijat: Olympiatuli ja tulen sytyttäjät

Tulielementti yhdistää nykyaikaiset olympialaiset antiikin perinteisiin. Olympiatuli sytytetään juhlallisessa seremoniassa auringon säteistä muinaisten olympialaisten tapahtumapaikalla, Kreikan Olympiassa. Tuli palaa sytyttämishetkestä olympiakisojen päättäjäisiin asti sammumatta, symboloiden rauhanaatetta ja puhtaan urheilun ihanteita.

3. Abre-alas: Olympia

Antiikin olympialaisten jalo kilvoittelu inspiroi modernien olympialaisten perustajia. Voittajan palkinto on pyhän laakeripuun oksista solmittu kotinos-seppele. Siivekäs voiton jumalatar Nike laskeutuu Olympos-vuorelta kruunaamaan sankarit. Nykyaikaisten olympialaisten motto Citius, Altius, Fortius (”Nopeammin, Korkeammalle, Voimakkaamin”) kuvaa urheilun ikiaikaisia ihanteita ja pyrkimystä aina parempiin suorituksiin.

Destaquet: Laakeripuu, Citius, Altius, Fortius ja Nike, voiton jumalatar (päädestaque)

4. Destaquepari: Olympiasoihdut

Kun tuli on syttynyt, se lähtee pitkälle matkalle kohti kisakaupunkia. Soihtu kulkee kädestä käteen, ja sitä kantavat niin tunnetut urheilijat ja muut kuuluisuudet kuin tavalliset kansalaisetkin. Tuli tuo iloa ja valoa kaikkialle, missä kulkee.

5. Baianat: Olympialaiset maalla

Urheilun elementit: Urheilija ponnistaa voimalla maasta kohti huippusuorituksia. Baiana-ala kunnioittaa olympialaisten rinnalle nousseita paralympialaisia kisoja: Paralympiaurheilijat todellakin osoittavat, miten huippu-urheilija haastaa oman kehonsa rajoitukset ja voittaa ne sitkeydellä ja periksiantamattomuudella!

6. Destaque-trio: Olympialaiset vedessä

Urheilija haastaa suorituksissaan oman itsensä lisäksi myös luonnonvoimat. Vesielementti on arvaamaton ja haastava, ja vaatii ihmiseltä sopeutumista vieraaseen ympäristöön kuivan maan sijasta. Uimarit, uimahyppääjät, purjehtijat ja muut suoriutuvat tästä mestarillisesti.

7. Ala: Olympialaiset ilmassa

Urheilija uhmaa painovoimaa ja pyrkii irti maasta. Painottomuden ja keveyden vaikutelma on kovan työn tulosta, mutta voimistelijoiden, heittäjien ja hyppääjien uskomaton taidokkuus hämää uskomaan, että painovoima on voitettavissa.

8. Passistat ja Baterian kuningatar: Olympian tähdet

Olympialaisten tähdissä on glamouria, jota ovat ylistäneet niin antiikin runoilijat ja kuvanveistäjät kuin nykypäivän mediakin. Urheilu kiehtoo ja inspiroi aikakaudesta toiseen.

9. Bateria: Maailman nopein ihminen

Legendoja on olympialaisten historiassa lukematon määrä, mutta eniten mieliä kiehtovat urheilijat, jotka vaikuttavat lajissaan voittamattomilta. Ennakkosuosikin paineet maailman silmien edessä ovat huikeat. Murskaantuvatko ennätykset tälläkin kertaa? Ja kuka tuulettaa maaliviivan jälkeen?

10. Ääniauto ja Melodiaosasto (puxadorit, cavaquinho, kitara)

11. Ala: Doping

Huippu-urheilun pimeä kääntöpuoli. Kiellettyjen aineiden käyttö ja hämäräperäisin keinoin tuloksiin pyrkiminen on tahrannut monen sankarin maineen. Menestyksen tavoittelu hinnnalla millä hyvänsä on valtava bisnes, josta monet hämäräperäiset valkotakit haluavat osansa… Kaikki on kaupan, ja sallittuakin, kunnes käry käy?

12. Destaque: Olympiamaskotti

Olympiakrääsän markkinat käyvät kuumina ennen kisoja. 1960-luvulta lähtien olympiamaskotit ovat valloittaneet kisatuliaisten ostajien sydämet. Maskotissamme yhdistyvät Rion olympialaisten ja paralympialaisten symbolit, luonteikkaat carioca– kaverukset Tom ja Vinícius.

13. Ala: Urheilun suurta (kulutus)juhlaa!

Sirkushuveja ja mammonaa: Olympialaisten maineella myydään maailman kansoille lukematon määrä kaupallisia tuotteita, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä urheilun tai edes terveellisten elämäntapojen kanssa. Olympialaisten kaupallistaminen alkoi 1980-luvulla, ja kisat ovat muuttuneet valtavaksi markkinapaikaksi.

14. 2. Lippupari: Olympialippu

Mutta kaikesta huolimatta, olympialaisten kisojen alkaessa koko maailma jälleen uskoo paroni de Coubertinin kanssa rauhan ja ystävyyden aatteisiin ja urheilun ihanteisiin. Olympialipun väreissä yhdistyvät kaikkien maailman lippujen värit, ja se johtaa urheilijoiden kulkuetta stadionille. Neutraalin olympialipun alla kilpailee Riossa pakolaisurheilijoita, joilla ei enää ole kotimaata – kaunis osoitus olympialaisten hengestä.

15. Lapsiryhmän vauhdittaja, Lapset ja nuoret: Oman lipun alla

Olympiakisojen avajaisten suurimpia ohjelmanumeroita on osallistujamaiden sisäänmarssi. Kulkueessa kaikki liput ovat tasa-arvoisia: niin suurten menestyjämaiden kuin pikkuruisten tuntemattomien kansakuntienkin. Jokainen urheilija tuntee ylpeyttä saadessaan kantaa oman maansa värejä suuressa kansainvälisessä joukossa.

16. Destaque: Palkintoseremonia

Kisat alkakoon! Mitaleita tavoitellaan 28 lajissa ja niitä jaetaan 306 joka väriä. Jokaisen urheilijan uran huippukohta on edustaa omaa maataan olympialaisissa kisoissa, ja jokaiset olympialaiset ovat ainutlaatuiset. Kullan, hopean ja pronssin kimallus innoittaa antamaan kaikkensa. Palkintoseremoniat liikuttavat koko maailman tunteita, kun sankarit palkitaan urotöistään.

17. Alegoria: Koko maailma kohtaa Riossa!

Olympiakaupunki 2016 Rio de Janeiro on Brasilian ikonisin kaupunki. Huikea trooppinen luonto ja urheilu ovat osa jokapäiväistä elämää. Brasilia on kaikkien maailman kansojen monikulttuurinen sulatusuuni – brasilialaisten esi-isiä on tullut historian aikana jokaiselta mantereelta. Nyt Rio toivottaa tervetulleeksi brasilialaisten kaukaiset sukulaiset kaikkialta maailmasta! Maailman kansat kohtaavat trooppisen auringon – Rion oman ”olympiatulen” alla.

Destaquet: Rion aurinko (päädestaque), Maanosat: Europpa, Aasia, Oseania, Amerikka, Afrikka.

Samba-enredo

Império do Papagaio RIOlympia 2016 – Suuren Urheilujuhlan Tuntua!
(Kaitsu Cavaquinho – Johanna Vehmas – Pé Tamminen)

Alô Olímpia! Rio Kreikkaa kutsuu
Tuli syttyy uudestaan
Maailmaa valaisemaan
Aate paronin innoittaa
Rauhan soihtua kantamaan
CITIUS – nopeammin kiidetään
ALTIUS – korkeammalle
FORTIUS – voimakkaammin
Se voittaa, joka uskaltaa
Uhmata rajoituksiaan
Vaikka kaadutaan, niin noustaan uudestaan!

OOOO Samba no pé
Askel on kevyt mestarilla
Nyt on näytön paikka, muito axé!
Kisakansa juhlii stadionilla

Mainetta ja kunniaa
Sirkushuveja ja mammonaa
Keinoista viis, atleetti haluaa
Julkisuuteen loistamaan
Silti ihanteisiin uskotaan
Jalo kilpailu kunniaan!
Lippu jokainen on tasa-arvoinen
Samat värit ihmiskuntaa yhdistää
Ystävyys voittaa ennakkoluulot
Rio – tervetulleeksi toivottaa
Kaikki maailman kansat
Auringon alle kisaamaan

Tänään on päivä finaalin
Ilmassa on suurta urheilun juhlaa
Tunnen kuohun adrenaliinin
Papagaio ennätykset murskaa