2009

AIHEEN VALINTA JA KÄSITTELY

Tänään karnevaalin suurena juhlapäivänä tarjoilemme veikeän vertauskuvan elämämme ihanasta makeutusaineesta, joka syntyy taidolla ja tinkimättömällä uurastuksella. Samba on elämän hunaja, ja me olemme sen tekijöitä.

Niin hunajaa kuin sambaakin valmistavat pienet ”työmehiläiset” hämmästyttävällä taidolla ja sitkeydellä. Yksin ei kuitenkaan kukaan tätä herkkua pysty luomaan, tarvitaan tarpeeksi suuri ja tehtävänjaoltaan kehittynyt yhteisö, kuten mehiläisyhdyskunta tai sambakoulu, johon jokainen jäsen tuo oman panoksensa ja persoonallisuutensa.

Koko vuoden periksiantamattomalla talkootyöllä saadaan aikaan luonnollista ylellisyystuotetta, joka kelpaa vaikka kuninkaallisten ravinnoksi. Sambista on kuninkaallinen, edes yhden päivän vuodesta – erityisesti jos hän edustaa Império do Papagaioa, Papukaijan valtakuntaa. Osa karnevaalin kuolematonta romantiikkaa on ajatus koko vuoden työstä, joka saa kulkueen koittaessa palkintonsa…

Ja palkinto on tietysti ihanaa sambaa. Sitä me rakastamme ja siitä me elämme vuoden ympäri. Samba on pitänyt yhteisöämme koossa jo kahdenkymmenen vuoden ajan ja tulevaisuudessakin valmistamme sambaa samalla, hyväksi havaitulla reseptillä. Uudet sukupolvet oppivat nauttimaan Papagaion samban ainutlaatuisesta ”aromista”- ja lisäksi tuovat siihen tuoreita säväyksiä. Maku kasvaa, kehittyy ja vain paranee vanhetessaan.

Onnea Império do Papagaio, sambakoulu kaikkein rakkain! Ilman tätä yhteisöä elämämme olisi varmasti monenlaisia kokemuksia köyhempää ja ainakin mauttomampaa… Samba on enemmän kuin rytmiä, musiikkia tai kulttuuria: Se on yhteisö, elämän ravinto, suuri intohimo.

HIEMAN TIETEELLISTÄ TAUSTAA 

Mehiläinen (Apis Mellifera) on mesipistiäisiin (Apoidea) lukeutuva laji, joka elää kymmenien tuhansien yksilöiden yhdyskunnissa. Suurin osa mehiläispesän asukkaista on lisääntymiskyvyttömiä naaraita (työläiset), näiden lisäksi emo (kuningatar) ja muutamia satoja koiraita (kuhnurit). Työläiset tekevät pesän kaikki työt. Kuhnurien ainoa tehtävä on hedelmöittää kuningatar, jonka jälkeen ne kuolevat pois. Kuningatar voi munia kerrallaan tuhansia munia, jotka kehittyvät toukiksi.

Mehiläiset keräävät kukista mettä, jonka ne kantavat mesikuvussaan pesään varastoitavaksi. Hunaja syntyy tästä medestä, kun mehiläisen entsyymit sekoittuvat siihen. Mehiläiset viestivät toistensa kanssa hienostuneella tanssikielellä. Tanssi osoittaa kukkien suunnan suhteessa auringon asemaan.

Kylmän talven maissa, kuten Suomessa, mehiläiset talvehtivat pesissään lämpimissä olosuhteissa. Kevään tullen pesä herää eloon, ja mehiläiset alkavat kerätä mettä hunajan valmistukseen. Hunajassa on noin 200 erilaista aineyhdistettä. Pääainesosat ovat erilaiset sokerilajit, joita on lähes 30.

Hunajan värit, tuoksu ja maku, kuten kaikki muutkin ominaisuudet, määräytyvät kasvin erittämän meden koostumuksen ja aromin mukaan. Jokaisesta kasvista saadaan juuri sille tyypillistä hunajaa. Hunaja on ainoa luonnosta löytyvä makeutusaine, ja jo vuosituhansia mehiläishoitajat ovat vaalineet tämän harvinaisen herkun tuottajia.

Papagaiolainen (Sambista Stadiensis) elää muutaman sadan yksilön yhdyskunnassa töölöläisessä väestönsuojassa. Yhdyskunnan jäsenistä suurin osa on naaraspuolisia, mutta myös koiraspuoliset yksilöt osallistuvat yhteisön ylläpitämiseen. Varsinaista emoa ei ole havaittavissa, erilaisia kuningattaria sen sijaan runsain määrin. Toukkia kasvatetaan yhdyskunnan tuottamalla musiikillisella ravinnolla ja viestinnän kieli on hienostunut tanssi väristyksineen ja pyörimisineen.

Yhdyskunta tuottaa sambaa, jonka on havaittu syntyvän, kun yhdistetään runsaasti tanssijoita, soittajia ja muutamia laulajia. Samba syntyy sambistojen vuorovaikutuksesta, se tekee arjestakin juhlaa, juhlasta vieläkin parempaa ja parhaimmillaan samba on karnevaaleilla, joka on juhlien juhla. Sambaamisen lisäksi papagaiolaisten on havaittu nauttivan erilaisten fantasia-asujen ja alegoriavaunujen rakentamisesta, erityisesti kevätaikaan.

Papagaiolaiset talvehtivat myös pesän ulkopuolella, mutta kerääntyvät talvisin sinne usein lämmittämään toisiaan. Kevään ja kesän tullen ulkosalla pörrääminen on äänekästä, erityisesti eräänä tiettynä kesäkuisena lauantaina, jolloin papagaiolaiset parveilevat näyttävästi Helsingin keskustassa.

KULKUEJÄRJESTYS

1. Comissão de Frente / etujoukko: Herrojen Herkku. Arvoisa yleisö, olkaa hyvät! Tarjolla on papukaijan valtakunnan uuden sadon makeimmat maistiaiset! Hunajaisen hovimme sulavat hoviherrat esittelevät kulkueen asiaan kuuluvalla arvokkuudella. Tänään samba aateloi meidät kuninkaallisiksi, edes yhdeksi päiväksi…eikä se ”maksa meille hunajaa”, koska osaamme sitä itse taidolla valmistaa!

2. Katudestaquet: Hunajapuput. Samba houkuttelee jokaisen makeannälkäisen karnevaaliin. Kuka voisi vastustaa hempeiden Hunajapupujen viettelevää kutsua? Nauttikaamme siis vesi kielellä ja pilke silmäkulmassa tästä ihanan ylellisestä juhlahetkestä – olemme sen ansainneet!

3. Abre-alas: Mehiläispesä. Kotimme on linnamme: Sambakoulu on kuin pörisevä mehiläispesä, jonka kennoissa arvokas sambahunaja kypsyy. Kennot ovat nyt pullollaan hehkuvan väristä herkkua, josta saa jokainen karnevaalivieras suunsa makeaksi! (1. Destaque: Hunaja. Vaunutanssijat: Hunajakennot (7 hlö)

4. Kolmas lipunkantajapari (lapsiryhmän lipunkantajapari / Mestre-Sala ja Porta-Bandeira mirim). Asut noudattavat kulkueen tyyliä ja värimaailmaa, vaikka lasten lipunkantajapari ei varsinaisesti kuvitakaan kulkuetta. 

5. Lapsiryhmä: Toukat. Tulevat kuningattaremme ovat sambakoulun arvokkainta omaisuutta, siksi heitä ruokitaan jo pienestä pitäen kuninkaallisella erikoisravinnolla. Ravitsevaa sambahunajaa ahmien hentoisista toukista kasvaa uusia vahvoja samban siniverisiä, joille oman hunajan maku on se ainoa oikea. Lapsiryhmän edessä tanssii aikuinen vauhdittaja.

6. Katudestaque: Mehiläiskuningatar. Sambakoulu on demokratia, mutta uljaana kuningattarenamme on yhteinen visio joka johtaa joukot voittoon: Se kuuluisa yhteishenki! Tätä loisteliasta majesteettia palvelevat sambakoulussa kaikki, ikään ja tehtävään katsomatta.

7. Ala 1: Työläiset. Sambakoululaiset ovat tehokkaista, näppäriä ja monitaitoisia, kuin runsaslukuisina kuhisevat työmehiläiset: He siivoavat, rakentavat, vartioivat ja hoitavat nuorimpia. Talkootyö ja tehtävien jako ovat yhteisön selviytymisen edellytykset, ilman organisaatiota ei synny tulosta! (Alan fantasiasta kolme hieman toisistaan poikkeavaa versiota roolijaon mukaan: ”sotilas”, ”sisäkkö” ja ”rakentaja”)

8. Passistat: Tanssikieli. Tanssivat ”sambamehiläiset” ovat hekin pohjimmiltaan työläisiä: korean kuoren alta löytyy samban moniottelija! Lentokilometrejä laskematta he ovat jälleen keränneet loistonsa ympäri maailmaa, kaukaisia maita myöten. Taidokas tanssi ja värien hehku viestittävät muille, mistä löytyvät parhaat apajat! Passistaryhmän mukana tanssii Madrinha de Bateria Kirsi Lindroos.

9. Bateria: Kuhnurit.  Bateria tuottaa ravitsevan rytmin – sambayhteisön sydämenlyönnit. Samban komeat kuninkaat ovat makean elämänsä ansainneet, aina on aikaa joutilaalle nautiskeluhetkelle karnevaalikiireidenkin keskellä. Kullanhohtoinen sambahunaja on parhaimmillaan kiireettömästi ja hyvässä seurassa nautittuna. Maukasta herkkuahan ei ole tarkoitettu vain kennoihin varastoitavaksi, vaan se saa sulostuttaa myös ympäristömme elämää. 

10. Melodiaosasto (ääniauto). Ei kuvita kulkuetta.

11. Baianat: Mehiläishoitajat. Baianat ovat kuin sambakoulun kärsivällisiä mehiläishoitajia, jotka tietävät kaiken sambahunajan valmistuksesta ja hoivaavat sen tekijöitä. Sambakoulun yhteisössä näillä leideillä on tärkeä tehtävä: Ilman heidän rauhoittavaa läsnäoloaan ”mehiläispesämme” pörräisi välillä liiankin äänekkäästi. Nyt baianat tahtovat jakaa kanssanne Papagaion sambahunajan perinteisen reseptin!

12. Ensimmäinen lipunkantajapari / 1. Mestre-Sala ja Porta-Bandeira: Kesäaurinko. Ensiksi tarvitaan käyttövoimaa: Kesä on samban aikaa ja vuodenkierron huipentuma. Lähes läpi yön paistava, häikäisevän kirkas Aurinko antaa energiaa viimeistellä kulkue juhlakuntoon. Sambahunaja varastoi kesäauringon ehtymätöntä energiaa pimeän talviajan ravinnoksi. Lippumme tuo kesän kaikkiin vuodenaikoihin, ja värjää nyt Espan Papagaion väreihin!

13. Ala2: Mesikukat. Runsaasti monipuolista ja mehevää raaka-ainetta: Sambakoulu olemme me, sambakoululaiset. Sambakoulun suojissa saavat kaikki kukat kukkia, ja niiden erilaiset persoonalliset vivahteet antavat Papagaion sambahunajalle sen ainutlaatuisen värin, maun ja tuoksun. Vapaana rehottavista, väriä hehkuvista kukkasista syntyy aromaattisin ja huumaavin sambahunaja…joka on tietysti aitoa luomua! 

14. Toinen lipunkantajapari / 3. Mestre-Sala ja Porta-Bandeira: Aromi. Ja lopuksi lisätään se salainen ainesosa – Papagaio-efekti! Lopputuloksesta ei voi erehtyä, sen tunnistaa jo kaukaa. Ainutlaatuinen aromi on herkkua kaikille aisteille, vain aito tuote saa kantaa kulta-vihreä-punaisia tunnuksiamme. Meidän svengimme, elämämme luonnollinen makeuttaja!

15. Alegoriavaunu: Sadonkorjuujuhla. Papukaijaparvi on lehahtanut Espalle juhlimaan kauden päätöstä; karnevaaleilla korjataan sambavuoden sato. Bateriamme kultaiset ”hunajapurkit” kiiltävät auringon loisteessa, ja tarjoavat siivekkäille komean näyttämön pörhistellä värikkäitä höyheniään. Hunajamestari antaa myhäillen hyväksyntänsä – laatu on jälleen kohdallaan. Tänä upeana kesänä kypsyy jo 20. vuosikerta Papagaion omaa sambahunajaa. Nyt on lupa nauttia! (Destaque ylhäällä: Papagaion vaakuna, Destaque vaunun etuosassa: Hunajamestari (Papagaion 1. kunniajäsen Ola Eriksson), Vaunutanssijat: Papukaijat (6 hlö)

16. Velha Guarda – Papagaion Vanha Kaarti (ei kuvita kulkuetta)

Samba-enredo

PAPAGAIO 20 VUOTTA: SAMBA ON ELÄMÄN HUNAJA!
(sävel Kaj Askolin / Jussi Humaljoki, sanat Johanna Vehmas)

Herkkua saapuu hovi nauttimaan
Vesi kielellään
On kennot pullollaan sambaa niin huumaavaa
Kultaista aarretta maistuvaa
”Elämän hunajaa”
Ja hienot hoviherrat tervehtien 
luo karnevaaliin juhlan tunnelmaa
Makeaa kai tarjota saa?
Parhaan sadon maistiaiset jaetaan

Papagaio valloittaa
Tule kaksikymmen-vuosikertaa maistamaan
Tänään samba ei maksa hunajaa
Kun sen taidolla itse valmistaa

Aurinko taas meitä lämmittää
Se tietää sadonkorjuun juhlaa 
Nyt pesään varastoon kesää
Talveksi kypsymään
Mistä aromimme syntyy? 
Kirjavat kukat kaikki kukkia saa
Svengi sambakoulun kaikista rakkaimman 
pörräämään uudelleen Stadin saa
Ohjeen sambahunajan kerron tanssin askelin 
Samba pikku työläisen taaskin aateloi
Unelmat suuret yhteistyöllä toteutuu

On hallussamme oma resepti
Se on Papagaio-efekti
Laatu taattu vanhan mestarin
Bateria tuottaa ravitsevan rytmin
On hallussamme oma resepti
Se on Papagaio-efekti
Kaikkiin vuodenaikoihin
Sambaten puhdasta energiaa saa