2008

Papagaio tarttuu tänä vuonna ihmiskunnan historian kuumimpaan karnevaaliaiheeseen! 

Takana on Suomen mittaushistorian lämpimin talvi; maailmalta kantautuu päivittäin uutisia ilmastokatastrofeista, kuten myrskyistä ja tulvista. Ilmastonmuutos on jo nyt todellisuutta, ja tulevaisuudessa se tulee vaikuttamaan jokaisen ihmisen elämään. Ilmastonmuutosta ei enää voi torjua, mutta se olisi pystyttävä pitämään hallittavalla tasolla, jotta maapallo olisi tulevillekin sukupolville elinkelpoinen. 

Ilmastonmuutokseksi kutsutaan maapallon ilmakehän keskilämpötilan kohoamista, ja sen seurauksia. Elämää maapallolla ylläpitää luonnollinen kasvihuoneilmiö: tietyt ilmakehässä esiintyvät kaasut sitovat itseensä Auringon lämpösäteilyä ja estävät sen karkaamisen avaruuteen. Kasvihuonekaasuista tärkeimpiä ovat hiilidioksidi, vesihöyry ja metaani. Ihmisen toiminnan seurauksena niitä pääsee nyt ilmakehään luonnollista tasoa huomattavasti suurempi määrä. Teollisuuden, maatalouden ja liikenteen päästöt ovat tärkeimpiä syitä sille, että lämpösäteilyä imeytyy ilmakehään koko ajan yhä nopeammin ja nopeammin. 

Ilmakehän lämpeneminen saa aikaan muutoksia säätiloissa lisäten ja voimistaen etenkin äärimmäisiä sääilmiöitä, kuten rankkasateita ja myrskyjä sekä toisaalta kuivuutta. Talven lyhentyessä ikirouta ja jäätiköt alkavat sulaa arktisilla alueilla, ja tämä nostaa valtamerien pintaa. Valtava lajien sukupuutto uhkaa ilmastonmuutoksen edetessä, sillä lämpötilan pienetkin muutokset tuhoavat herkkiä elinympäristöjä. Kuivuuden lisääntyessä hiilidioksidia sitovat metsät – maailman keuhkot – häviävät.

Ilmastonmuutos on itseään vahvistava prosessi: mitä enemmän hiilidioksidipäästöjä, sitä nopeammin lämpötila nousee ja sitä vaikeampaa lämpenemistä on pysäyttää. Maapallon ekosysteemi on kokonaisuus, jossa kaikki osaset liittyvät toisiinsa ja muutokset yhdessä elementissä vaikuttavat kaikkiin muihin. Perhosvaikutus on metafora tällaisestä ketjureaktiosta – pienillä asioilla voi kertautuessaan olla suuri vaikutus, niin hyvässä kuin pahassakin.

Myös muutos parempaan alkaa pienistä teoista. Tulevaisuutta tehdään nyt ja jokainen meistä vaikuttaa siihen – halusi tai ei. Negatiivisen voi vielä kääntää positiiviseksi. Haluamme muistuttaa, että vaikka ihminen on ongelman aiheuttaja, hänellä on kädessään myös ratkaisun avaimet!

Papagaio ottaa kantaa polttavaan asiaan ja kannustaa teitä kaikkia tekemään kanssamme muutoksen! Ilmastonmuutos voidaan vielä taltuttaa, mutta siihen tarvitaan yhteistä tahtoa. Näytämme esimerkkiä: olemme tänään vallanneet kadun saastuttavilta autoilijoilta, tanssien toteutamme sambamme sanoja: ”Nyt on todella aika toimia!/ Karnevaali antaa meille voimia!”. 

Sambakoululaisten yhteistyö loisteliaiden karnevaalien rakentamisessa kuvatkoon sitä puhdasta energiaa, jota tarvitaan, jotta saamme ympäristömme jälleen tasapainoon. Meillä on kotinamme vain tämä yksi maapallo, ja se on siksi ehdottomasti suojelemisen arvoinen!

KULKUEJÄRJESTYS ALOITTAIN

1 Kunnia-Velha Guarda 

Velha Guardan sijoittamisella kulkueen ensimmäiseksi haluamme kunnioittaa henkilöitä, jotka ovat tehneet merkittävää työtä sambakoulumme hyväksi. 

Velha Guarda ei kuvita kulkuetta.

2 Comissão de Frente: Perhosvaikutus

Voiko perhosen siiven isku täällä aiheuttaa myrskyn toisella puolella maailmaa? Pienetkin muutokset voivat kertautua valtaviksi. Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, varmaa on vain jatkuva muutos. Voimme teoillamme silti vaikuttaa sen suuntaan. 

Fantasia: Näyttävä musta-oranssi monarkkiperhonen (Danaus Plexippus) on Amerikan mantereella esiintyvä perhoslaji, jonka erikoisuutena on sen vuosittain tekemä tuhansien kilometrien muuttomatka Pohjois-Amerikasta Etelä-Amerikkaan talvehtimaan. Yleisyydestään huolimatta monarkkiperhonen on yksi tuhansista ilmastonmuutoksen uhkaamista lajeista maapallolla – on arvioitu, että pienetkin lämpötilan muutokset sen talvehtimisalueilla Meksikon vuoristossa tulevat aiheuttamaan runsaslukuisen lajin nopean katoamisen.

3 Abre-alas: Menetetty tasapaino

Luonnon tasapaino on järkkynyt. Metsäpalot, kuivuus, otsonikerroksen tuhoutuminen ja muut katastrofit kertovat meille, ettei kaikki ole kunnossa – elämää ylläpitävästä Auringosta tulee vaarallinen. Ilmastonmuutos on lähtenyt käyntiin, ja sen vaikutukset ulottuvat kaikkiin elämän edellytyksiin maapallolla. 

Destaquet: 

Perhonen – lajinsa viimeinen? Elinympäristöjen tuhoutuminen ilmastonmuutoksen seurauksena uhkaa mittaamatonta määrää eliölajeja maapallolla. Perhosen hauraat siivet kärventyvät Auringon armottomassa paahteessa.

Aavikoituminen: Ilmastonmuutos yhdistettynä epäekologisiin tehomaatalouden menetelmiin ja väestönkasvuun aiheuttaa entistä laajempaa aavikoitumista, joka uhkaa miljoonien ihmisten elinympäristöä ja elinkeinoja. Kuivuuden lisääntyessä pula puhtaasta juomavedestä on tulevaisuuden globaali ongelma. Tuli tuhoaa metsiä, jotka toimivat maailman keuhkoina – mikä myös entisestään kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Aurinko: Ilman Aurinkoa maapallolla ei olisi elämää. Aurinko säteilee valoa ja lämpöä; monia eri aallonpituuksia, joista osa imeytyy ilmakehään, osa heijastuu takaisin avaruuteen ja osa pääsee maanpinnalle asti. Aurinko on myös sääilmiöiden moottori: lämpötilaerot planeetallamme saavat aikaan ilman ja veden virtauksia.

Luonnon epätasapaino on syntynyt ihmisen toiminnan seurauksena. Aurinko, elämää ylläpitävä voima, onkin ärsytettynä vaarallinen: se polttaa maan karrelle ja uhkaa elämän monimuotoisuutta sekä elinympäristöjä, jos ilmakehän suoja heikentyy. 

Aurinko on Papagaion kulkueen voimanlähde – muutoksen liikkeelle paneva voima – me päätämme teoillamme, hallitsevatko elämäämme tulevaisuudessa sen positiiviset vai negatiiviset ominaisuudet!

Otsonikerros: Ilmakehän yläosissa oleva otsonikerros suojaa eliöitä Auringon vaarallisimmilta säteiltä kuin soturijoukko kilpineen. Saasteet uhkaava otsonikerrosta, ja sen ohentuessa maanpinnalle pääsevän säteilyn määrä lisääntyy ja voimistaa näin ilmastonmuutosta.

4 Ala mirim (lapset ja nuoret): Suojaava ilmakehä

Luonnollisessa tilassaan maapallon ilmakehä on ihanteellinen elämän ylläpitämiseksi: ilmakehässä on happea jota hengitämme ja kasvihuonekaasuja, jotka pitävät lämpötilan tasaisena ja elämälle suotuisana.  Tulevat sukupolvet ansaitsevat puhdasta ilmaa hengitettäväkseen sekä ilmaston, jossa on hyvä elää.

Fantasiat: 3 erilaista versiota alapuvusta (pienet lapset: tyttö/poika, nuoriso) sekä lasten esitanssijat.

5 Mestre-Sala & Porta-Bandeira mirim (lasten lipunkantajapari)

Fantasiat eivät kuvita kulkuetta, mutta mukailevat väritykseltään lapsialan asuja.

6 Ala: Kasvihuoneilmiö

Globaalin elintason kasvun myötä kasvihuonekaasupäästöt – erityisesti hiilidioksidipäästöt – ovat lisääntyneet, mikä on saanut luonnollisen kasvihuoneilmiön voimistumaan uhkaavasti. Jos suljemme silmämme, olemme kulkemassa kohti tuhoa. Ranskan kuningatar Marie Antoinette muistuttaa kulutuksen ja tuhlailevien elämäntapojen vaarallisuudesta. Viuhkalla löyhyttely auttaa vain hetkellisesti tukalan hiostavaan oloon.

Fantasiasta kaksi eri versiota – alan fantasia ja esitanssijoiden muunnelma.

7 Passistas: Säteily

Kuten kasvihuonekaasut estävät ilmakehää viilenemästä, estävät passistat karnevaalitunnelmaa jäähtymästä. Passistat imevät itseensä kuumia baterian rytmejä ja säteilevät niitä ympärilleen yhdessä auringon kanssa pitäen näin karnevaalitunnelman polttavana.

8 Bateria: Lämpö nousee!

Kasvihuonekaasujen määrän lisääntyminen ilmakehässä varastoi entistä enemmän lämpösäteilyä, mikä johtaa koko ajan nopeutuvaan ilmaston kuumenemiseen. Mitä nopeammin ilmastonmuutos etenee, sitä vaikeammaksi ketjureaktion pysäyttäminen muuttuu, ja sitä suuremmiksi haitalliset vaikutukset kertautuvat. 

9 Melodiaosasto ja ääniauto

10 Ala: Hirmumyrsky

Ilmastonmuutoksen syistä siirrytään seurauksiin: Lämpimän ilman ja veden kohdatessa syntyy rajuja trooppisia hirmumyrskyjä. Myrskyt ja muut äärimmäiset sääilmiöt voivat lisääntyä ilmastonmuutoksen voimistuessa, ja niitä saatetaan kohdata entistä laajemmilla alueilla.

Ala tanssii koko kulkueen ajan koreografiaa.

11 Destaque: Sulava jäätikkö

Ilmaston lämpeneminen etenee suhteellisesti nopeimmin arktisilla alueilla. Jäätiköiden sulaessa vapautuu valtavia määriä vettä sekä vesihöyryä. Vesihöyry kasvihuonekaasuna sitoo ilmakehään entistä enemmän lämpöä, mikä kiihdyttää sulamista entisestään.

Destaque osallistuu baianaryhmän koreografiaan.

12 Baianas: Veden vallassa

Jäätiköiden sulaminen nostaa merien pintaa, mikä uhkaa saaria ja matalia rannikkoalueita. Sateet lisääntyvät ja muuttuvat rajummiksi ilmakehän vesihöyrypitoisuuden kasvaessa. Myrskyjen aiheuttamat tulva-aallot ulottuvat entistä pidemmälle sisämaahan, mikä saastuttaa rannikoiden juomavesiä ja viljelysmaata. Vesistöt rehevöityvät lämmetessään ja herkkiä lajeja katoaa. Veden määrä maapallolla lisääntyy kuitenkin epätasaisesti: jossakin sitä on liikaa, jossakin liian vähän.  

13 Mestre-Sala & Porta-Bandeira (1. Lippupari): Toivonkipinä

Onko mitään enää tehtävissä kaikkien näiden ekokatastrofien uhatessa? Kyllä on – ja nyt on aika tehdä muutos asenteisiin ennen kuin on liian myöhäistä! Tärkein muutoksen voima on tahdonvoima.

Fantasiat eivät kuvita kulkuetta.

14 Ala: Ekoenkelit

Ekologinen omatunto kolkuttaa: mitä voimme tehdä pysäyttääksemme ilmastonmuutoksen kestävälle tasolle? Esimerkiksi säästämällä luonnonvaroja, kierrättämällä – ylipäätään tekemällä valintoja, jotka kuormittavat mahdollisimman vähän ilmakehää. Muutos ei tapahdu hetkessä, mutta jokainen on oman elämänsä ekoenkeli tekemällä osuutensa yhteisistä talkoista.

Fantasiasta kaksi eri versiota – alan fantasia ja esitanssijoiden muunnelma.

15 Alegoria: Ekologinen paratiisi

Tulevaisuuden utopia, jota kohti suuntaamme: Luonnon tasapaino löytyy uudelleen, maapalloa ei ole menetetty. Elämä puhkeaa uudelleen kukkaan suotuisassa ilmastossa ja pääsemme nauttimaan ekologisesta paratiisista. 

Destaquet:

Maapallo – sininen planeetta

Versot: Toivo elää, elämä versoo uudelleen kuivastakin maasta. 2 tanssijaa.

Gaia: Gaia-teoria on englantilaisen biologin James E. Lovelockin kehittämä ekologinen hypoteesi, jonka mukaan ekosysteemi on itsesäätelevä järjestelmä, joka pystyy kokonaisuutena säilyttämään planeettamme elämiseen soveltuvana asuinpaikkana. Jos tasapaino löytyy, elämän jatkuvuus on taattu. Äiti Maa suojelee meitä, jos pidämme Hänestä huolta.

Paratiisi 6 tanssijaa samanlaisissa asuissa.

16 Papagaio-bloco

Ei kuvita kulkuetta. Papagaion kannattajat osallistuvat kulkueeseen omana ryhmänään.

Samba-enredo

Ilmasto kuumenee – Papagaio tekee muutoksen!
(Säv: Lauri Tanner San: Lauri Tanner, Johanna Vehmas)

Olen ihminen ja hallitsen
Edistyksen nimeen otan mitä tarvitsen 
Luontoon kai kuulun itsekin, lopulta sen huomasin
Kaikki niin nopeasti muuttuu 
Tasapaino puuttuu? 
Veden pinta nousee, saaret alleen jättää
Myrsky voimistuu
Maapallomme keuhkot katoaa
Jos ei heti ala joku muuttumaan

Bateria papukaijan tuottaa energian puhtaan
Koko kaupunkiin 
Ja niin kauan kuin jaksan tätä rytmiä kantaa
Sambaan, kadut valtaan, maailma on yhteinen

Vaihdetaan
Todellisuus fantasiaan, 
Sydän siirtyy Rioon, aamuun asti tanssitaan
Näin pääsen suoraan paratiisiin
tuudittaudu oloon iisiin en
Jos sääkarttaa vilkaisen:

Nyt on todella aika toimia!
Karnevaalit antaa meille voimia!
Papagaio tuulettaa taas saa
Jengi kädet ilmaan nostakaa
Aamun kirkkaan hehkun, auringon nähdä saan
Tänään antautukaa juhlimaan!